Περιοχή: Σάμη - Δήμος Σάμης  [χάρτης]


Η αντρική μονή Αγριλιών χτίστηκε τον 18ο αιώνα, στο σημείο που βρέθηκε το 1722 η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Η εικόνα εντοπίστηκε από δύο βοσκούς και την υπηρέτριά τους. Μετά από την εύρεση της εικόνας οι τρεις τους αποφάσισαν να μονάσουν. Στο μοναστήρι αυτό κήρυξε και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός κατά την περιοδεία του στην περιφέρεια της Σάμης.

Η Μονή εορτάζει στις 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου) οπότε συρρέουν πλήθη πιστών από όλο το νησί, την Ιθάκη, ακόμη και την Αιτωλοακαρνανία. Επίσης τιμά και τη μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στις 24 του ίδιου του μηνός.


Το μοναστήρι βρίσκεται πολύ κοντά στη Σάμη και θεωρείται ως ένα από τα πιο όμορφα παρατηρητήρια στην περιοχή, καθώς έχει φοβερή θέα προς την παραλία Αντίσαμο, αλλά και ολόκληρη την υπόλοιπη περιοχή. Βρίσκεται σε ύψωμα και έχει ανοικτή θέα προς την Ιθάκη, σε ένα μέρος πραγματικά όμορφο, αλλά και απόλυτο ησυχαστήριο.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η κατεστραμμένη Μονή των Αγίων Φανέντων, στην οποία μπορείτε να θαυμάσετε εξαιρετικά δείγματα μεταβυζαντινής τοιχογραφίας. Η θαυματουργή εικόνα των Αγίων Φανέντων (Γρηγορίου-Θεοδώρου-Λέοντος των Κωνσταντινουπολιτών) και η εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, η επονομαζόμενη του «Λουτρού», βρίσκονται αποθησαυρισμένες στο νεόδμητο περικαλλή ιερό Ναό της Υπ. Θεοτόκου στη Σάμη, ο οποίος διαθέτει σύγχρονες εξαιρετικές τοιχογραφίες και ένα θαυμαστό ξυλόγλυπτο τέμπλο με ωραιότατες σύγχρονες φορητές εικόνες.

Από τα αξιοσημείωτα είναι το παλαιό και μισογκρεμισμένο καμπαναριό, η όμορφη μικρή εκκλησίτσα και οι τρεις καμπάνες που με τον υπέροχο ήχο τους δηλώνουν την παρουσία κάποιου περαστικού στο μοναστήρι. Υπάρχει χώρος για άνδρες μοναχούς, καθώς και για επισκέπτες, ενώ το μοναστήρι είναι περιποιημένο, αν και δεν κατοικείται ολοχρονικά.


Εικονική περιήγηση

Ανακαλύψτε την Κεφαλονιά