Περιοχή: Αργοστόλι - Δήμος Αργοστολίου  [χάρτης]


Το Αρχαιολογικό Μουσείο ΑργοστολίουΤο αρχαιολογικό μουσείο στο Αργοστόλι αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο δείγμα για τον επισκέπτη της αρχαίας ιστορίας της Κεφαλονιάς. Το προσεισμικό οίκημα καταστράφηκε το 1953 και στη θέση που ανοικοδομήθηκε το σημερινό περί το 1960. Ανακαινίσθηκε αρκετά πρόσφατα, όταν και έγινε εκτεταμένη εσωτερική αναδιάρθρωση και εμπλουτισμός με νέο υλικό που προήλθε από ανασκαφές.

Το κτίσμα δεν χαρακτηρίζεται για την ιδιαίτερη εξωτερική καλαισθησία του και μάλιστα σε ένα κεντρικό σημείο για την πόλη. Παρ' όλα αυτά αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο, αφού φιλοξενεί μεγάλο μέρος της πρώιμης ιστορίας της νήσου.

Στο μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να βρει σημαντικά ευρήματα από τα προϊστορικά και τα ρωμαϊκά χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος ωστόσο χρονολογείται στη Μυκηναϊκή περίοδο. Υπάρχουν χρυσά νομίσματα, χάλκινα σπαθιά, σφραγίδες, αλλά και εργαλεία του παλαιολιθικού «Κεφαλονίτη». Όπως επίσης και σημαντικά κεραμικά ευρήματα, τα οποία συγκεντρώθηκαν εδώ από ολόκληρη την Κεφαλονιά.

Άλλα ευρήματα υπάρχουν και σε αρκετές περιοχές σε ολόκληρο το νησί, που για λόγους προστασίας τους θεωρήθηκε καλύτερη η μη μεταφορά τους μακριά από τον τόπο στον οποίο ευρέθηκαν. Πολλά μπορεί κάποιος να συναντήσει στο νέο μουσείο στον Πόρο, ενώ από τις ανασκαφές στη Σάμη σίγουρα θα προκύψουν πάρα πολλά αξιόλογα σημάδια του αρχαίου πολιτισμού.


Εικονική περιήγηση

Ανακαλύψτε την Κεφαλονιά